Gode råd til at spare op til din drømmeferie

Året er for alvor sparket i gang, og i disse uger er mange på en smuk skiferie i skolernes vinterferie. Vinteren er dog også kendt for at gøre ondt på pengepungen, hvor særligt julen altid er en stor streg i regningen. Hvis du sidder og udtænker sommerens ferieplaner lige nu, kan økonomien derfor spille en stor rolle for din planlægning. Vi har alle et drømmerejsemål, men hvis du gerne vil sætte dig ind i en flyvemaskine med dine elskede til sommer, så kan det være nødvendigt med en strategi for opsparingen.

I denne artikel giver Ferienet.dk dig derfor en række gode råd til, hvordan du kan spare op til drømmeferien, og vi starter netop ved planlægningen.

Læg en strategi

I første ombæring er det essentielt, at man sætter sig ned sammen med ens fremtidige rejsepartnere og lægger en strategi. Her er det vigtigt, om denne/disse partner/partnere er fra samme husstand. Hvis din/dine rejsepartner/rejsepartnere er fra samme husstand, så bør i lave en fælles plan for opsparingen. Vil du i stedet rejse med en ven eller et familiemedlem fra en anden husstand, kan det stadig være en stor fordel med en forventningsafstemning for opsparingen.

Uanset rejsepartnerens bopæl er det de samme ting, der skal tages stilling til i denne strategi:

Destination og rejsetidspunkt

Først og fremmest skal i selvfølgelig blive enige om destinationen. I udgangspunktet koster rejser mere, hvis man vil længere væk fra Danmark, så der er mange gode overvejelser i denne fase. En tur til Sydeuropa, Nordafrika eller Mellemøsten er dermed ofte billigere end ture til Asien eller Nord- og Sydamerika. Beslut gerne destinationen i rigtig god tid, da der er mange penge at spare ved at kende rejsemålet op til et halvt år før rejsedatoen. Dette giver jer nemlig længere tid til at lede efter billige alternativer i forhold til transport, ophold og aktiviteter. I dette punkt bør i derfor have en strategi for destination og rejsetidspunktet.

Budget til transport samt rejsemåde

Som nævnt ovenfor er destinationen afgørende for prisen på tranport til feriedestinationen. Der er dog flere måder at opnå en besparelse på selve transporten. De seneste år er ferie i bil eller tog blevet utroligt populære i takt med, at Danskerne bliver mere bevidste over deres Co2-aftryk. Overvej derfor om din drømmedestination kan nås med eksempelvis en togtur, biltur eller sejltur, samt om du og dine rejsemakkere er interesseret i denne type ferie. I dette punkt skal i blive enige om rejsemåden samt få et overblik over prisen for denne rejsemåde. Dette punkt er med til at sætte omstændighederne for resten af rejsen. Det er en stor fordel at bestille billetter til transport i god tid, da særligt flyrejser har det med at stige i pris i månederne op til afrejsen.

Levestandard på rejsen

Det sidste og nok vigtigste punkt i denne forventningsafstemning er den levestandard, som i ønsker på ferien. Nogle elsker charterferie og all-inclusive med bar og buffet. Andre har det helt fint med at bo på et hostel og leve af kopnudler, hvis det er ensbetydende med at se mere af verden. Dette punkt af forventningsafstemningen er afgørende for stemningen på ture, så i går ind til rejsen med samme forventninger. I dette punkt skal i derfor nå til enighed om levestandarden og helst have aftalt et cirka budget til forbrug på ferien.

Midlerne til målet

Nu har i et rejsemål og en plan for turens økonomi. Nu skal pengene så spares op, og i denne proces findes der mange konkrete værktøjer, der kan hjælpe.

Månedsplan

Det er vigtigt for dig at vide, hvor meget du skal lægge til side hver måned for at spare det nødvendige budget op. Tag derfor det aftalte beløb for transport plus det aftalte budget for opholdet og læg de to tal sammen. Nu har du den forventede pris for hele turen, som helst skal opjusteres lidt for at tage forbehold for uforudsete konsekvenser. Tag dette beløb og divider det med det antal af måneder, der er tilbage ind til afrejsen. Nu ved du præcis, hvor meget du bør lægge til side. I dette punkt skal du selvfølgelig tage højde for feriepenge, hvis du modtager feriepenge i din stilling.

Budget og madplan

Hernæst handler det om at tage de gode gamle husholdningsbudget-kompetencer i brug. Hvis det kniber med at få pengene til at række, så skal der lægges et budget. Ved at holde styr på økonomien med ugebudgetter, dagsbudgetter og madplaner, kan husstandens udgifter styres bedre, og bunken med finanser til rejsen kan vokse sig større. Gør en dyd ud af dette punkt, da det sætter omstændighederne for og muliggør rejsen.

Mindsk faste udgifter

I husholdningsbudgettet er det en rigtig god ide at kigge på de faste udgifter, hvor mange kan spare en god skilling. Er der en streamingtjeneste, som husstanden kan undvære, eller har du et fitness abonnement, som ikke bliver brugt? Alle kneb gælder og færre faste udgifter kan give dig mere luft i økonomien, imens du sparer op til drømmeferien. Hvis du gerne vil blive endnu bedre til at styre privatøkonomien, så er der heldigvis råd at hente.

Lær økonomistyring fra professionelle

De ovenstående råd er en god start, hvis du gerne vil tage dine nærmeste med sydpå til drømmedestinationen. Der er dog meget mere, som du kan gøre. Der findes en lang række udbydere af kurser, der kan forklare økonomi væsentligt bedre, end vi kan her på Ferienet.dk. Du behøver ikke at have stor foreliggende forstand på økonomi, da der findes en lang række kurser i økonomi og regnskab, som findes i flere niveauer til begyndere, øvede og professionelle. Med en større forståelse for økonomistyring og regnskabsføring kan det blive væsentligt lettere at lægge en strategi for opsparingen. Du kan endda falde over helt nye emner og poster til besparelse, som du ikke havde tænkt over før.

Viden om økonomi giver pote på jobbet

Hvis du vælger at deltage i et kursus om økonomi og regnskab, så kan det ikke blot komme dig til gavn i dit private liv og i forhold til dine rejseplaner. I gamle dage var økonomi forbeholdt bogholderier og økonomiansvarlige i virksomheder, men sådan er det ikke længere. I dagens Danmark er viden om økonomi en kompetence, som mange ledere og ansættelsesteams leder specifikt efter i kandidater til jobs. De har nemlig lært, at en grundlæggende eller veludviklet forståelse for økonomi kan være meget gavnlig for medarbejdere i mange stillinger og på mange niveauer i virksomheden. De fleste beslutningstagere i virksomheder bruger aktivt økonomiforståelse til at lægge strategier, mens den almene medarbejder også kan bruge denne forståelse til at indrette sin hverdag. Hvis du gerne vil tage skridtet fra privatøkonomi til økonomi i virksomheden, så kan du lære om årsregnskab virksomhed i denne artikel.