Feriens sol, alkohol og krydderier kan forværre din rosacea

Er du en af de 3-5 % af danskerne, som lider af rosacea, er det vigtigt at tage dine forholdsregler, når du skal på ferie. Der er nemlig mange af de ting, som en ferie typisk indebær, som kan forværre sin rosacea. Læs med, og bliv klogere på, hvad der kan forværre rosacea, og hvordan du beskytter dig bedst muligt på ferien.

Hvad er rosacea?

Rosacea er en kronisk betændelse i ansigtet, som ofte rammer huden i panden, på næsen eller kunderne. Kendetegnet er, at områderne bliver røde og hæver op. Derudover bliver blodkarrene udvidet og tydelige, og der kan komme bumser og knopper. Rosacea rammer typisk kvinder mellem 30 og 50 år, men kan også forekomme hos mænd.

Hvordan udvikler det sig?

Rosacea starter typisk med rødme i ansigtet, fordi blodkarrene begynder at udvide sig. Senere begynder blodkarene at udvide sig så meget at det bliver synligt, og der begynder at komme prikken og stikken. Og senere kommer bumserne og knopperne.

Særligt mænd med rosacea kan opleve, at talgkirtlerne på næsten udvider sig så meget, at man udvikler rhinophyma (stor og klumpet næse).

Hvorfor får man det?

Det er en sygdom, som sandsynligvis skyldes en kombination af arv og miljø. Man ved fx, at langvarig brug af creme med binyrebarkhormon kan udløse rosacea. Da rosacea er en delvist arvelig tilstand, så man kan dog ikke undgå, at det blusser op, hvis man først er disponeret for det. Typisk varer det dog kun i nogle år, hvorefter det stopper. Rosacea efterlader dog rødme og udvidede blodkar.

Hvad forværrer rosacea?

Mange menneskers ferie byder på sol, høje temperaturer, lækre drinks og smagfuld mad. Desværre er der flere af de typiske ferieting, som kan have en negativ indvirkning og forværre symptomerne på rosacea. Det forværres nemlig af følgende:

  • Sol
  • Kaffe
  • Høje temperaturer
  • Alkohol
  • Krydret mad
  • Citrusfrugter

Hvordan forholder jeg mig på ferien?

Desværre er der ikke andet for end at holde sig fra de ting, som forværrer rosacea. Sørg derfor for at undgå solskader ved at bruge en god solbeskyttelse med høj faktor og hold dig fra alkohol, krydret mad og citrusfrugter på ferien. Generelt er en vigtig del af behandlingen af rosacea at undgå de ting, som forværrer tilstanden. Sørg fx altid for at bruge solcreme.

Hvordan behandles rosacea?

For mange med rosacea er det ikke nok blot at holde sig fra de ting, der kan forværre tilstanden. Rigtig mange mennesker med sygdommen ønsker at blive behandlet for rosacea ved hjælp af medikanmenter. Behandlingen er effektiv og foregår ved Kleresca®, som er en kombination af en særligudviklet gel baseret og lyset fra Kleresca®-lampen. Behandlingen vil både afhjælpe rødmen i ansigtet, men også mindske eller fjerne den stikkende fornemmelse, som rosacea giver i ansigtet.

For at få det bedste resultat bør du få mellem 3 og 6 behandlinger – én behandling om ugen. Herefter følger behandlinger en til to gange om året afhængig af behovet.

Selvom du bliver behandlet for rosacea, kan det alligevel være en god idé at holde dig fra alkohol, krydret mad og sollys, så du beskytter huden bedst muligt og forhindre de irriterende gener, som rosacea medfører.