Kør selv ferier i USA vokser i popularitet blandt nutidens unge.

Flere og flere af nutidens unge vælger efter gymnasietiden at holde et såkaldt ”sabbatår” frem for at fortsætte på en videregående uddannelse. For nogles vedkommende er sabbatåret en mulighed for at supplere studentereksamenen med tilvalgsfag eller kurser, der i sidste ende skal sikre dem en plads på et af landets universiteter. Langt de fleste vælger dog enten at bruge sabbatåret på arbejde eller oplevelsesrejser.
I denne forbindelse har især fænomenet ”kør selv ferie” vundet indpas hos de danske unge. Som også betegnelsen afslører, betyder kør selv ferie, at man, i stedet for f.eks. den mere traditionelle charterferie, vælger at opleve et fremmed land på egen hånd ved selv at tilrettelægge en rute, som man følger i bil.

USA er i denne forbindelse den mest populære rejsedestination, og der har konceptet da også længe været kendt under navnet ”road-trip”.

Kør selv ferierne i USA, der af både forældre og rejseeksperter kritiseres for at være farlige og ustrukturerede, appellerer hovedsageligt til de unge med friheden om selv at kunne tilrettelægge deres tur. Den manglende struktur betyder samtidig, at ruten når som helst kan ændres, eller rejsen forlænges, hvis ønsket om dette skulle opstå.
Netop denne frihed ligger til grund for mange af de kritiske forældres bekymring. Kører de unge selv på ferie, kan forældrene nemlig ikke vide sig sikre om, hvor i landet de befinder sig.
Derudover er også rejsedestinationen USA i sig selv en foruroligende faktor for mange forældre. Der har man nemlig desværre før hørt tale om, at unge rejsende på mystisk vis forsvinder på ferien, når de enten f.eks. rejser på tommelfingeren eller kører selv.

I de unges øjne er kør selv ferien dog en oplagt mulighed for at opleve et fremmed land og dets kultur på egen hånd og derved få en oplevelse for livet. Rejseformen bliver da også mere og mere populær – og ikke kun blandt de unge. Også mange voksne mennesker bruger nemlig kør selv ferierne som et økonomisk alternativ til de dyre charterferier eller storbyrejser.
For dem er det en mulighed for at undslippe de skyhøje priser i de traditionelle turistdestinationer som Californien, Florida og New York. Kører de selv, har de nemlig muligheden for at vælge både flere og billigere rejsemål til ferien.
Det er derfor sandsynligt, at kør selv ferierne i de næste par år fortsat vil vinde frem blandt oplevelseslystne og økonomiske danskere, voksne som unge, trods advarslerne fra de mange kritikere.